Historie

Even terug in de tijd… een korte historie van VISADE – Voorburg (voorheenTonegido Voorburg)

Sinds seizoen 2002 – 2003 komen de topteams (Heren 1 en Dames 1) uit onder de naam VISADE Voorburg. De seizoenen 2003 t/m 2006 zal de gehele vereniging uitkomen onder de sponsornaam VISADE Voorburg. Vanaf seizoen 2003-2004 komt de gehele vereniging uit onder de sponsornaam VISADE Voorburg.

VISADE Voorburg in zijn oudste vorm werd in 1951 opgericht toen de volleybalafdeling van de Voorburgse Sport Vereniging TONEGIDO op eigen benen ging staan. Zij behoort daarmee tot een van de oudste nog bestaande verenigingen van de Nederlandse Volleybal Bond. VISADE Voorburg, dat altijd gezelligheid hoog in haar vaandel had en heeft staan, kende al eerder een fusie, toen met Scorpio de Tonegido Scorpio Combinatie werd gevormd en bereikte in 1985 met het eerste damesteam de eerste divisie.

De Voorburg-tak was ontstaan na een aantal fusies uit onder meer VVC, Syrena, HML, CLV en Voorburg. De vereniging verwierf nationale bekendheid onder de naam Corbulo en als gesponsorde vereniging onder de namen Gaggenau, Eminent, Roswell en Starlift.

In de jaren 70 – 80 bereikte de vereniging een ongekende hoogte door het behalen van enkele landskampioenschappen. Als eerste en tot nu toe enige club in Nederland wonnen de heren in 1982 de Europacup 3, beter bekend als de Coupe Conféderale.

Daarnaast speelde het eerste damesteam drie keer in een Europacup-2-finale. Het vertrek van Sponsor Starlift betekende voor Voorburg, dat de heren met een meer bescheiden rol genoegen moesten nemen. De dames kwamen nog wel beurtelings in de ere- en eerste divisie uit.
Intensief overleg tussen de besturen van Tonegido en Voorburg heeft er in juli 1989 toe geleid, dat er een nieuw sterk volleybalbolwerk in Voorburg is ontstaan.

In 1996 heeft het bestuur besloten een nauwere samenwerking aan te gaan met de voetbalvereniging VSV TONEGIDO en met de Voorburg Cricket Club. Het buitentoernooi, een jaarlijks terugkerend groots opgezet evenement, waar men op alle niveaus kan inschrijven (bedrijven, straatteams, verenigingen, mixed teams etc), werd op de velden van de voetbalvereniging georganiseerd. Dit toernooi wordt omlijst door vele activiteiten, en besloten met een gezellig feest.

Naar aanleiding van de samenwerking is er een Business Club Tonegido Voorburg opgericht, welke ten behoeve van de extra topsportactiviteiten van de vereniging fondsen ter beschikking stelt. Deze is in 2002 opgeheven.

Eén van de spelers, uit het VISADE Voorburg-nest afkomstig, die nationaal en internationaal furore maakte, en bij de Olympische Spelen in Atlanta met de Nederlandse ploeg een gouden medaille won, is Peter Blangé.

Zowel landelijk als regionaal zijn teams van VISADE Voorburg in bijna alle klassen vertegenwoordigd. Ook een actieve recreatiesportgroep maakt onderdeel uit van de vereniging. De wedstrijden worden gespeeld in Sporthal Essesteijn, de hal waar tevens de meeste trainingen worden gehouden.